Zwemseizoen 2020 zit er weer op (2 september 2020)

Zwemseizoen 2020 zit er weer op!

Het ene moment is het nog tropisch warm, het andere moment is het een stuk koeler. Op dit moment voor het buitenzwemmen te koel zelfs. Het bestuur van Waterman Natuurlijk heeft daarom besloten om per 1 september het zwemseizoen voor beëindigd te houden. De komende 2 weken waren en zijn de weersverwachtingen zodanig dat de luchttemperatuur niet meer boven de 20 graden uitkomt. Met nachten die daar zelfs behoorlijk onder komen. Wij weten dat er dan per definitie weinig zwemmers komen, die bovendien in steeds kouder water terecht zouden komen. Wij hadden al eerder, vanwege te grote kosten in dit rare zwemjaar, besloten het water niet meer te gaan verwarmen.

Afgelopen dinsdag hebben de vaste ochtendzwemmers met gebak het zwemseizoen al afgesloten. Zie ook in de afbeelding hieronder Petra die dit mede in orde gemaakt heeft.

Alle medewerkers hebben vorige week donderdag het seizoen al eerder afgesloten met een BBQ. Gelukkig was het toen voor de storm nog net even goed weer! Er zijn over en weer veel woorden van dank uitgesproken, met name naar onze manager Annette met haar ploeg toezichthouders en kassamedewerkers, de technische dienst en naar de dinsdag vrijwilligersploeg. Als bestuur vinden wij dat wij rijk zijn met al die vrijwilligers!

 Korte terugblik

Hiermee is dan ook een einde gekomen aan een heel apart seizoen. Vanwege het coronavirus mochten wij van de regering niet opengaan op de geplande datum van 2 mei. Dat gold voor alle zwembaden. Het verraste ons een beetje dat het absolute verbod om in zwembaden te mogen zwemmen half mei alweer werd opgeheven. Wij hebben toen heel snel en via extra inzet van onze vrijwilligers het zwembad in orde gemaakt en de Waterman in haar geheel volgens de RIVM richtlijnen (verwerkt in ons eigen protocol) ingericht. Op tweede pinksterdag (1 juni) konden wij vervolgens, na de openingshandeling door wethouder Ben van der Stee, weer beperkt gaan zwemmen.

Voor volwassenen betekende dit dat er alleen banen gezwommen kon worden met een heel beperkt aantal mensen in tijdsloten van maximaal 2 ½ uur. Reserveren was echter wel noodzaak geworden. Ook al omdat wij dan de gegevens van onze bezoekers gelijk konden vastleggen, een door de regering opgelegde eis.

Vanaf 1 juli werden de normen om te kunnen opereren door de regering een stuk verder opgerekt, waarbij in het water zelfs geen beperkingen meer van toepassing waren. Vanaf het begin van de vakantieperiode op 15 juli heeft de Waterman daar dankbaar gebruik van gemaakt. Van de gemeente kregen wij toestemming, op basis van afstandsbeperkingen die nog wel golden op de zonneweide en bij de ingang, om op ¾ van onze maximale capaciteit van het aantal bezoekers te kunnen draaien. Dat betekende 1200 bezoekers tegelijkertijd. Die hebben wij ook gedoseerd per uur binnen gelaten. En die waren er ook een aantal dagen tijdens de grote hitteperiode in augustus! Wij danken al onze bezoekers dat die zich zo fantastisch aan de voorschriften gehouden hebben, ook al zal voor een enkeling de vrijheid in het water toch angstig geweest kunnen zijn.

Naast zwemmers hebben wij dit jaar ook mooie dingen kunnen doen met diverse verenigingen, waarbij vooral de samenwerking met DansCreatie een mooi vervolg gaat krijgen. Kinderopvang ZON is vanaf juni blijvend onze vaste bezoeker op de zonneweide welke ook buiten de zwemperiode door zal lopen.

Wij zijn zelf zeer content met al die verenigingen die wij zo door de coronatijd heen hebben kunnen helpen, omdat zij niet in binnenruimtes hun activiteiten mochten doen. Mooi dat dit op de Waterman op een mooi afgeschermd gebied in de openlucht kon plaats vinden! Voor ons ook een heel belangrijk gegeven dat wij dit verder willen uitwerken in onze nieuwe plannen voor de renovatie van de Waterman.

Want dat is in juni natuurlijk het belangrijkste bericht dat ons kon overkomen. Het college van B&W heeft toen haar plannen voor de Waterman aan de gemeenteraad bekend gemaakt om binnen twee jaar voor 2,6 miljoen euro de bassins (gaat met RVS bekleed worden) en de technische ruimte te renoveren! En dat  betekent dat de Waterman na een strijd van bijna 16 jaar een echte nieuwe toekomst tegemoet gaat: ofwel de Waterman zal als openlucht zwembad blijven bestaan, en nu al 85 jaar! De gemeenteraad moet dit in november definitief maken, en dan kunnen wij de plannen verder uitwerken voor de renovatie! De bijna 22.000 bezoekers die wij dit jaar toch nog konden ontvangen zullen hier meer dan tevreden mee zijn!

En wij als totaal van burgerinitiatief Waterman Natuurlijk ook!!

NB: Als geen prijs meer stelt op het ontvangen van onze nieuwsbrief of uw emailadres aangepast wilt zien, dan kunt u dit doen door op deze mail te antwoorden.

Reacties zijn gesloten.