Op dit moment leven wij nog steeds in een lockdown waardoor zwemmen in binnenbaden ook uitgesloten is. In Amsterdam is het daarom mogelijk gemaakt om in een buitenbad te kunnen zwemmen zodat men baantjes kan zwemmen op 1 ½ meter afstand van elkaar. Diverse zwemmers hebben ons gevraagd of wij ook die faciliteit (zwemmen in een verwarmd buitenbad) konden aanbieden.

Helaas moeten wij die vraag met een “Nee” beantwoorden. Ons bad is nog zodanig verouderd dat wij de watertemperatuur nooit op de vereiste temperatuur kunnen krijgen. Omdat daarnaast ons zwemwater ook niet met een isolatiedeken (bijvoorbeeld)  is af te schermen kunnen wij een eventueel verwarmd bad ook niet op temperatuur houden. Elke poging om dat wel te doen zal mislukken en zou gigantisch veel gas verbruiken. “Wij zouden gaan stoken voor het hele Westland” is een in Westland veel gebruikte term, die dan aardig waar zou zijn.

Wij kijken uit naar onze renovatie waarin ook diverse moderne renovaties op het verwarmen van het water gepland zijn. Wij zullen daarna absoluut nog eens opnieuw beoordelen of er in koudere tijden gezwommen kan worden in ons buiten bad!

Nu is dat dus helaas niet mogelijk.

Wij kunnen nu daadwerkelijk gaan beginnen met de renovatie!

Dinsdagavond 19 januari 2021 heeft de gemeenteraad van Westland het (unanieme) besluit genomen dat het toegezegde krediet van 2,6 miljoen euro bij de begroting voor 2021 ook daadwerkelijk wordt vrijgegeven om de renovatie fase-1 van ons zwembad te kunnen uitvoeren. Dat betekent dus dat de Waterman definitief gered is voor de toekomst. Het verjaardagscadeau van ons 85 jarig bestaan bij de begrotingsraad van 10 november 2020 kunnen wij nu dus echt uitpakken.

Deze renovatie betekent dat de bassins “bekleed” kunnen gaan worden met RVS (Roest Vast Staal). Tevens zal het filtergebouw worden vervangen, worden er werkzaamheden uitgevoerd aan elektrische en werktuigbouwkundige installaties, wordt een nieuw waterbehandelingsinstallatie aangebracht, worden diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd en worden herstelwerkzaamheden aan het terrein en hekwerken gerealiseerd. Die werkzaamheden zullen onder projectleiding van de gemeente gaan plaatsvinden in samenwerking met onze stichting Waterman Natuurlijk!

Er wordt echter nog geen groot onderhoud (of vernieuwing) aan gebouwen en kleedkamers uitgevoerd. Die werkzaamheden (wij noemen dit fase-2 van de renovatie) worden doorgeschoven naar een later jaar waarbij het onze wens is dat wij daarbij kunnen gaan samenwerken (ruimtes delen) met een of meer andere instellingen / verenigingen om daarmee ook een visie uit Visie Wateringen te kunnen invullen als “huiskamer van het dorp”. Wij denken de werkzaamheden voor de renovatie van fase-1 na het zwemseizoen in september 2021 (dit jaar) te kunnen beginnen om in 2022 open te kunnen gaan in een vernieuwd zwembad.

Wij zijn benieuwd hoe de (lucht)foto’s er in zomer 2022 uit zullen zien!

Zwembad De Waterman 85 jaar jong

Op de WOS (de lokale omroep in Westland) is deze maand in de rubriek streekhistorie het historieverhaal van 85 jaar Waterman te lezen.
Met dank aan voorzitter Chris Batist van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul die de ons bekende feiten verder heeft aangevuld, inclusief mooie oude foto’s. Veel completer kan het verhaal denken wij niet meer worden!

Zie: https://wos.nl/nieuws/artikel/streekhistorie-zwembad-de-waterman-85-jaar-jong